Dekbedovertrek voor de winter

Nu de koude maanden echt wel voor de deur staan, passen wij ook meestal onze slaapgewoontes een beetje aan.
Zo gaan we, zoals 80% van de Nederlanders, ons winterdekbed gaan gebruiken, want niks gaat natuurlijk boven een heerlijk warm bed om in te slapen als je uit de frisse of koude lucht komt.
Daarbij is het echt wel aangewezen om het dekbed te gaan beschermen door het gebruik van een dekbedovertrek. En nét in die keuze is er wel wat variatie. Het type dat jij zal kiezen zal vooral persoonsgebonden zijn en afhankelijk van jouw voorkeuren.
Misschien eens even een overzicht geven van de verschillende soorten en hun goeie en mindere kanten (al is ook dat weer relatief natuurlijk)

Een dekbedovertrek in katoen

Dit is ontegensprekelijk de meest gekozen soort. En dat is ook wel heel normaal want katoen is zowat de stof die wij in ons dagelijkse leven het vaakst terugvinden. En bovendien is katoen niet alleen vertrouwd terrein, het is ook nog eens goedkoper dan de meeste andere materialen.
Alleen is een katoen dekbedovertrek in de winter nu niet meteen de beste keuze als je het graag warm hebt. Het houdt namelijk de warmte niet vast maar ventileert ze als het ware. Katoen moet ook vaker gewassen worden doordat het vocht opneemt. Maar zoals reeds aangegeven , is dit toch de meest gebruikte soort en dus in vele slaapkamers terug te vinden over het hele land.

dekbedovertrek winter
Dekbedovertrek voor in de winter

Een flanellen overtrek

Flanel is eigenlijk ook een soort katoen. Alleen dan in een bewerkte vorm. Het katoen ondergaat een behandeling waardoor het eigenlijk zachter wordt. Anders dan bij gewone katoen, houdt dit type dekbedovertrek wèl de warmte vast en is het dus zeker aangewezen in de winter. Door de ruwere structuur is het meteen ook veel slijtvaster en onderhoudsvriendelijker.
Flanel is iets duurder dan gewone katoen, maar is dan dus weer duurzamer. Wie het graag warm heeft onder de lakens, is met flanel echt wel goed gediend.

Een satijnen dekbedovertrek

Een laatste variant in de overtrekken is de satijnen soort. Ook al is dit weer een variant van katoen, het is meteen ook een stuk duurder. Het katoen wordt op een totaal andere manier behandeld en het materiaal zelf wordt fijner afgewerkt, gladder als het ware. Door de glans die het vaak meekrijgt ziet het er meteen ook een stuk luxueuzer uit.
Maar net als bij katoen echter, zal een satijnen dekbedovertrek de warmte niet gaan vasthouden. Dus zal het je in de wintermaanden niet veel warmte gaan geven. Eigenlijk is het tegendeel eerder waar, satijn heeft de naam het vooral frisser te laten zijn. Door de bewerkingen echter is satijn onderhoudsvriendelijk want er dringt weinig tot niks in.

Besluit

De keuze van een dekbedovertrek in de winter is dus vooral persoonlijk. Het gaat tussen een evenwicht van uitzicht en warmte. En daar is iedereen natuurlijk vrij in te kiezen welke zijn of haar voorkeur heeft. Ze hebben allemaal voor –en nadelen.
De varianten zijn talrijk, dus wees creatief en kies nuttig!

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.