Een starterslening: extra lenen naast je eerste hypotheek

Je vraagt je het vast af, wat is nou een starterslening? Je bent niet de enige, in deze blog lees je alles over een starterslening.

Wat is een starterslening? 

Een starterslening is een aanvullende lening op de hypotheek die je nu hebt voor je eerste koophuis. Deze lening kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek. De SVn, ook wel het Stimuleringsfonds Volkshuisvestiging Nederlandse Gemeenten genoemd, is verantwoordelijk voor deze starterslening. 

Wanneer kan je een SVn starterslening krijgen?

Een starterslening is bedoeld voor de mensen die nog niet eerder een huis hebben gekocht en zelf in de woning gaan wonen. Er zijn een aantal voorwaarden opgesteld waaraan je moet voldoen om ervoor in aanmerking te komen. Deze voorwaarden zijn verschillend in welke gemeente je het huis koopt. De gemeente bepaalt bijvoorbeeld wat de maximale hoofdsom is van de starterslening. Mocht je hier meer over willen weten, kan je dit bij je eigen gemeente vragen. Hier moet je in ieder geval rekening mee houden:

  • Vaak ligt de maximale starterslening rond de 20 procent van de wervingskosten van de woning. 
  • Het maximale bedrag wat je kan lenen is gemiddeld rond de €30.000,-. Dit is per gemeente anders
starterslening
Op zoek naar een nieuwe huis?

Hoe werkt de SVn starterslening?

Een SVn starterslening wordt gezien als een extra hypotheek bovenop je ‘gewone’ hypotheek. Deze moeten allebei worden afgesloten onder de Nationale Hypotheek Garantie. Ook moeten ze een looptijd van 30 jaar hebben. Een starterslening bestaat uit twee delen. De eerste is een hypothecaire lening. De tweede is de zogenaamde combinatielening. Voor beide leningdelen betaal je geen maandlasten. Nadat de drie jaar erop zitten begin je met het betalen van een rente en aflossing. Mocht het dan zo zijn dat je nog onvoldoende inkomen hebt om te beginnen met af te lossen, kan je een hertoetsing aanvragen. Dat kan na 6,10 en 15 jaar. Na 30 jaar moet je de lening volledig hebben afgelost. Je kan ook op elk moment de lening boetevrij aflossen. 

Wat kost een starterslening?

De vaste afsluitkosten voort de starterslening zijn €750,-. Daar komt nog 0.6% van de hoofdsom bij. Deze moet je betalen aan de NHG. Dit noemen ze ook wel borgtochtprovisie. Bij een lening van €25.000,- is dit €150,-. Beide bedragen betaal je niet uit eigen zak, deze wordt ingehouden op de hoofdsom van de lening. Zelf heb ik samen met mijn vriendin ook een starterslening aangevraagd. Dit hebben wij gedaan samen met de Hypotheker Enschede! Zij hebben ons goed geholpen en zijn ze erg dankbaar!

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.