Dat slaap belangrijk is dat weten we allemaal. Het zorgt ervoor dat we herstellen van alle activiteiten gedurende de dag. We verwerken alle opgedane informatie en laden onze spreekwoordelijke batterij weer op. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we de volgende dag weer fit en vol energie opstaan. Heb jij slaaptekort, dan kan dit leiden tot concentratieproblemen, stress, rimpels, extra kilo’s en je bent veel prikkelbaarder. Met slaapgebrek functioneer je net zo slecht als iemand die alcohol op heeft. Dit zijn nog maar een paar redenen waarom een goede nachtrust belangrijk is. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Het gemiddelde ligt rond de zeven a acht uur. Slaap jij slecht en heb jij vaak last van je nek en je rug? Grote kans dat jij niet in het juiste bed slaapt. Een bed moet perfect aansluiten op jouw lichaam. Het matras moet de juiste tegendruk geven en tevens meeveren bij de heupen en schouders. Telkens als jij beweegt in je slaap, moet het matras dit opvangen en je lichaam de juiste ondersteuning blijven bieden. Een goede nachtrust valt of staat dus min of meer met een bed. Niet alleen het bed en de matras zijn belangrijk, je moet ook denken aan een goede lattenbodem. Deze vangt alle schokken op en zorgt dat het matras voldoende lucht krijgt. Laat je dus adviseren bij het uitzoeken van een bed.
Tips voor goede nachtrust
Naast het aanschaffen van een goed bed zijn er nog een aantal belangrijke dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. Volg onderstaande tips op voor een heerlijk nachtje slapen.
- Creëer een slaapritme. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta ook op dezelfde tijd op. Op deze manier komt je lichaam in een slaapritme terecht. Dit is beter voor je biologische klok. Je lichaam vertelt je wanneer je naar bed moet en vaak wordt je net voor de wekker wakker. Het is dan niet de bedoeling dat je in het weekend lekker lang in bed blijft liggen. Dit verstoort het slaapritme.
- Eet geen koolhydraten voordat je naar bed gaat. Dit verhoogt namelijk je bloedsuikerspiegel en daar krijg je normaal gesproken een energie boost van. Dat wil je voorkomen als je gaat slapen.
- Drink ook geen alcohol. Door alcohol slaap je misschien sneller, maar het zorgt er ook voor dat je veel onrustiger slaapt. Je slaapt minder diep en in die slaap kan je lichaam niet volledig herstellen.
- We zijn er ondertussen aan gewend: televisie kijken en onze mobiel checken voor het slapen gaan. Probeer zware televisieprogramma’s te vermijden en lees ook geen nieuwsberichten. Je hersenen blijven zo namelijk actief en dat is niet de bedoeling als je wilt gaan slapen. Daarnaast kun je heel naar gaan dromen als je zulke zware programma’s hebt gezien of berichten hebt gelezen. Lees liever een goed en ontspannend boek. Dit vergt inspanning van je ogen en je zult merken dat je al snel moe wordt.
- Verduister je slaapkamer. Licht is een teken voor je hersenen dat het dag is en dat maakt je wakker. Zorg daarom dat je slaapkamer donker is en dat er ook geen lichten van de televisie, telefoon of wekker aan staan. Dit licht zorgt er namelijk ook voor dat je lichaam denkt dat het dag is.
Slapen als een roosje
Zorg er dus eerst voor dat je over een goed bed beschikt. Dit zal al heel veel schelen. Mocht je dan nog niet goed slapen, volg dan bovenstaande tips op. Grote kans dat jij een heerlijke nachtrust gaat hebben voortaan. Natuurlijk mag je af en toe wel een nachtje doorhalen, maar zorg dan dat je de rest van de week wel gezond leeft en genoeg slaapt.