Hoe deel je je keuken ergonomisch in?

De dagelijkse kookprogramma’s op tv en de wildgroei aan foodtrucks en kookboeken geven maar aan dat voeding helemaal hot is. Steeds meer mensen brengen dan ook meer tijd door in de keuken. Maar doen wij het als thuiskok wel goed? Staat de oven op de juiste plek en is het keukenblad op de juiste hoogte afgesteld? De juiste houding en een efficiënte indeling van de keuken kunnen het verschil maken.

Werkdriehoek als gouden driehoek

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken kom je haast niet onder de werkdriehoek uit. Deze methodologie omvat de drie belangrijkste onderdelen van de keuken: de koelkast, het fornuis en de spoelbak. Niet gek, want dit zijn de meestgebruikte onderdelen in een keuken. De kunst is om deze drie onderdelen in een perfecte driehoeksvorm te plaatsen, zodat je niet onnodig hoeft te lopen. Perfectie wordt bereikt als een onzichtbare lijn tussen de drie elementen niet te lang (niet langer dan 6 meter) en niet te kort is. Het komt er eigenlijk op neer dat er niet te veel belemmeringen zijn.

Bepaal de juist werkhoogte

Wanneer de hoogte van het werkblad juist is afgesteld, zul je nauwelijks rugproblemen oplopen. Een verschil van centimeters kan al wonderen verrichten. Wil je weten hoe je de juiste hoogte bepaalt, probeer dan zonder te buigen de bodem van de spoelbak aan te raken met je hand. Ook hangende keukenkastjes dienen op de juiste hoogte te worden afgesteld, zodat je je hoofd niet stoot. De koelkast moet juist op ooghoogte worden geplaatst. Tot slot de magnetron en de oven. Gezien de hitte die vaak gepaard gaat met deze twee keukenelementen, moet je er rekening mee houden dat gerechten er veilig en horizontaal uit kunnen worden gehaald.

ergonomische keuken
De juiste werkhouding in de keuken is zeer belangrijk. Het bepaalt vooral de belasting van de rug.

Licht in de duisternis

Ook verlichting kan het verschil maken bij het maken van de heerlijkste maaltijden. Met de juiste verlichting zie je namelijk stukken beter wanneer bijvoorbeeld een kip goed doorbakken is. Spotjes boven de werkbank zijn wat dat betreft een must. Hangt een lamp boven of achter je, dan kun je last krijgen van schaduweffecten. Bovendien kunnen je ogen bij slechte verlichting vermoeid raken en dat kan gevaarlijke situaties opleveren als je hete pannen in je handen hebt.

Kortom: een ergonomische keuken zorgt voor extra veiligheid en meer kookcomfort. Mocht je huidige keuken nog niet aan de juiste eisen voldoen? Dan kun je overwegen om de keuken te verbouwen. Hoewel het verbouwen van een keuken een hele investering is, zorgt het vaak ook voor meerwaarde van je huis. Kom je er met enkel spaargeld niet uit, dan kun je op websites als die van financieringsmaatschappij Findio kijken om de keukenfinanciering rond te krijgen.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.