Nieuw dekbed: waar moet je op letten?

Een dekbed gaat gemiddeld tien jaar mee. Na verloop van tijd zal deze echter aan vernieuwing toe zijn. Terwijl veel mensen zonder nadenken een nieuw dekbedovertrek gebruiken om de staat van hun verouderde dekbed te verhullen, is het toch verstandig om deze tijdig te vervangen. Hoewel de aanschaf van een nieuw dekbed niet altijd heel hoog op het prioriteitenlijstje staat, is het wel heel belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. Want wist je dat een nieuw dekbed essentieel is voor een goede nachtrust?

 

Voor een goede nachtrust is het ontzettend belangrijk om over een comfortabel en kwalitatief dekbed te beschikken. Welk dekbed voor jou het meest geschikt is, hangt af van heel veel verschillende factoren. Het aanbod van dekbedden is groot. Daarom is het niet gek dat je soms overweldigd raakt door de grote keuzes die je moet maken. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuw dekbed? Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

 

Voor welke warmteklasse kies je?

 

De warmtebehoefte in bed is per persoon verschillend. Om comfortabel te kunnen slapen is het belangrijk dat je het nooit te warm of te koud hebt. Omdat dit voor iedereen anders is, kennen dekbedden verschillende warmteklassen. Deze kunnen jou eenvoudig helpen bij het maken van de juiste keuze. Over het algemeen kunnen we vier verschillende warmteklassen onderscheiden:

 

  • Warmteklasse 1: dit dekbed is heerlijk warm en wordt vaak gebruikt voor koude slaapkamer. Mensen die het snel koud hebben kunnen dit dekbed ook als extra dik winterdekbed gebruiken.
  • Warmteklasse 2: dekbedden die over warmteklasse 2 beschikken, hebben een gemiddelde warmte-isolatie. Het dekbed voelt comfortabel aan en is niet te koud of te warm. Hierdoor kan deze in alle seizoenen gebruikt worden en zal deze door de meeste mensen goed ontvangen worden.
  • Warmteklasse 3: dit deel zit vaak verwerkt in een 4-seizoenen dekbed. Hierbij gaat het om een zeer luchtig dekbed voor mensen die snel transpireren of in verwarmde kamers slapen. Ook tijdens warme zomernachten is dit dekbed bij uitstek geschikt.
  • Warmteklasse 4: lig je ook tijdens warme en plakkerige zomernachten graag onder een dekbed? Maar is het hier eigenlijk te warm voor? Dan is een zomerdekbed met warmteklasse 4 uitermate geschikt. Deze biedt optimaal comfort en verkoeling, zelfs tijdens de warmste nachten.
dekbedovertrek
Een nieuw dekbed aanschaffen

Welke soort vulling is het meest geschikt?

 

Dekbedden zijn tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Let bij de aanschaf van een dekbed vooral op de vulling die gebruikt wordt. Over het algemeen kan je kiezen tussen de volgende vullingen:

 

  • Donzen dekbedden zijn tegenwoordig ontzettend populair. Dons bevat van nature een zeer hoog isolerend vermogen. Bovendien zijn deze dekbedden uitstekend in het reguleren van vocht en de temperatuur in bed. Doordat dons een zeer licht materiaal is, voelt het dekbed vederlicht op je lichaam.
  • Wollen dekbedden zijn een uitstekende keuze voor mensen die het snel koud hebben of om te gebruiken als extra winterdekbed. Een wollen dekbed voelt over het algemeen wat zwaarder aan.
  • Synthetische dekbedden zijn in heel veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Er bestaat zo’n grote variatie aan mogelijkheden dat de kwaliteit en eigenschappen van het dekbed sterk met elkaar kunnen verschillen. Synthetische dekbedden kunnen over het algemeen goed vocht afvoeren en de temperatuur reguleren. Daarnaast kan het dekbed op 60 graden in de wasmachine gewassen worden, waardoor deze langer vrij blijft van huisstofmijt. Ideaal voor mensen met allergieën dus!

 

Vergeet bij de aanschaf van een dekbed nooit je eigen persoonlijke wensen op een rijtje te zetten. Net als de aanschaf van hoofdkussens is het belangrijk dat je direct verliefd wordt op de verschillende eigenschappen en het gevoel van comfort. Zo zal je je nachtrust in één klap verbeteren.

 

 

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.