Deurmat kiezen: droogloopmat of schoonloopmat?

Een deurmat zorgt ervoor dat nattigheid en vuil buiten je huis blijft. Je houdt je entree schoon en de rest van je huis automatisch ook. Het aanschaffen van een deurmat is dan ook heel handig. Alleen welke deurmat schaf je dan aan? Er zijn verschillende soorten deurmatten, maar wij leggen je alleen het verschil tussen een schoonloopmat en droogloopmat uit.

Wat is een droogloopmat?

Eigenlijk zegt de naam al genoeg. Een droogloopmat is specifiek gericht op het droogmaken van je schoenen. De droogloopmat is van katoen, wat snel vocht opneemt. Bij het hebben van een droogloopmat komt wel kijken dat je de mat voldoende moet stofzuigen. Dit komt omdat het vuil niet door het katoen opgenomen kan worden. Om het vuil buiten de deur te houden, zal je dus geregeld de stofzuiger moeten pakken. Maar om vocht buiten de deur te houden, is een droogloopmat de ideale deurmat.

Wat is een schoonloopmat?

Waar de droogloopmat slechts bij één voetstap vocht opneemt, vergt het gebruik van een schoonloopmat iets meer voetstappen. Een schoonloopmat is meestal gemaakt van nylon en de vezels zorgen ervoor dat het vuil snel naar beneden zakt. Zo blijft de mat er schoon uitzien en kan dus prima in de entree van je bedrijf of woning neergelegd worden. Nadeel aan de schoonloopmat is dat het minder vocht opneemt dan een droogloopmat. De schoonloopmat wordt dan ook voornamelijk gebruikt om vuil buiten de deur te houden.

Decoratieve deurmat
Een decoratieve deurmat wordt als mooi ervaren.

Een combinatie van een schoonloopmat en droogloopmat

Om zoveel mogelijk vuil en vocht buiten de deur te houden, kies je voor een combinatie van de twee deurmatten. Door de schoonloopmat buiten neer te leggen, kun je het grovere vuil onder je schoenen vandaan vegen. Als je de droogloopmat binnen neerlegt, hoef je daar alleen nog je voeten even vlug te vegen om het laatste restje vuil te verwijderen en het vocht op te laten nemen. Eigenlijk is het dus best een slim en handig idee om een combinatie van een schoonloopmat en een droogloopmat in je entree te hebben liggen.

Welke deurmat is juist voor mij?

Als je dan toch moet kiezen, houd rekening met wat jij graag buiten huis wilt houden. Heb je liever wat vuiltjes dan vocht in huis, kies je voor een droogloopmat. Dweil je graag het beetje vocht weg en heb je een hekel aan vuil? Kies dan voor een schoonloopmat. Wil je geen van tweeën? Combineer dan het gebruik van een schoonloopmat en een droogloopmat om je huis zo schoon mogelijk te houden.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.