Zo maak je de mooiste tuinpaden

Wanneer je aan de slag gaat met je tuin, is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Vooraf een schets van je ‘nieuwe’ tuin maken is dan ook zeker aan te raden. Waar wil je een zitplek creëren? Komt er een vijver in je tuin en wat is de beste plek voor die vijver? Denk na over lichtpunten en elektriciteitspunten in je tuin. En natuurlijk moet je nadenken over de keuze in planten en bloemen. Maar vergeet in al deze keuzes niet de weg naar je vijver, terras of andere mooie plekjes in de tuin. Tuinpaden zijn namelijk erg belangrijk. Welke materialen je hiervoor kunt gebruiken lees je in dit artikel.

Verschillende soorten halfverhardingen

Voor de aanleg van je tuinpad kun je bijvoorbeeld kiezen voor een halfverharding. Halfverhardingen zijn er in verschillende soorten. Grind is waarschijnlijk het meest bekend en wordt ook het vaakst gekozen voor tuinpaden. Grind is dan ook eenvoudig aan te leggen en het is verkrijgbaar in verschillende steensoorten, kleuren en prijzen. Ook houtsnippers of boomschors misstaan zeker niet in je tuin. Door een tuinpad aan te leggen met deze halfverharding, creëer je een mooi natuurlijk pad. Het nadeel van deze halfverharding, is dat het elk jaar bijgevuld moet worden en veel onderhoud vraagt. Andere voorbeelden van halfverhardingen zijn schelpen, split, Nobre Cál en Grauwacke. 

halfverharding
Kiezen voor een halfverharding bij de aanleg van je tuinpad

Een tuinpad van tegels of klinkers

Naast halfverhardingen, kun je ook een tuinpad aanleggen van tegels of klinkers. Waar je met halfverharding eenvoudig mooie ronde vormen en bochten kunt aanleggen, is dat met tegels of klinkers wat lastiger. Ga je een strakke moderne tuin aanleggen, dan kun je prima gebruik maken van tegels of klinkers. Mooie rechte paden die leiden naar je zithoek of overkapping, passen hier uitstekend bij. Ga je meer voor een klassieke tuin, dan is het aan te raden toch voor die halfverharding te gaan. Net als de halfverhardingen, zijn ook tegels en klinkers in verschillende kleuren, steensoorten en afmetingen te verkrijgen. Er zit dus altijd wel wat voor je bij.

Combineren

Een combinatie van tegels en halfverharding, zoals grind, is natuurlijk ook een optie voor jouw tuinpad. Door om de grote terrastegel een randje van ongeveer 10 centimeter grind, schelpen, houtsnippers of een andere halfverharding te leggen, komt jouw tuinpad nog beter tot zijn recht. Combineren is dan ook het sleutelwoord in dit geval. Door een tegel in contrasterende kleur te kiezen van de halfverharding, springt deze direct in het oog en wordt het tuinpad wellicht de blikvanger van jouw nieuwe tuin.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.