Zelf het perfecte gazon aanleggen

De beste optie voor een mooi gazon die snel aangelegd zijn grasmatten of graszoden. Zelf je gazon aanleggen is simpeler dan je denkt. De graszoden rol je uit in je tuin en vervolgens groeit het gras al snel aan. Een ander voordeel is dat bij gebruik van graszoden je gazon al snel in gebruik kan worden. Bij een gazon die gezaaid is werkt dit anders. Een gezaaid gazon kan pas na een paar maanden lichtelijk in gebruik worden genomen. Grasmatten zijn perfect om als ondergrond voor speel of sportterrein te gebruiken.

Verwijder het oude gras

Wanneer het een klein oppervlakte betreft die verwijderd hoort te worden doe je dit met schep. Steekt de schep onder de wortels en verwijder het gras zo in delen. Omdat dit vrij intensief werk kan zijn is het mogelijk om gebruik te maken een graszodensnijder. Wanneer je ruimte hebt in je tuin, kan je het beste de oude delen van het gras op elkaar leggen met de graszijde naar elkaar toe. Na een aantal maanden breken ze af en heb je alvast goede compost.

gazon
Groen gazon

Het leggen van de graszoden

Stap 1:
Als je graszoden hebt laten bezorgen kun je deze 24 uur nadat ze geleverd zijn aanleggen. Als het advies is om de graszoden toch te bewaren zorg ervoor dat ze dan koel blijven. Ook is het belangrijk om de rollen uit te rollen, zo voorkom je verkleuring. Geef ze ook water, zodat de graszoden niet uitdrogen.
Stap 2:
Als je de graszoden gaat leggen, begin dan aan de rand en werk vervolgens naar buiten toe. Zorg er altijd voor dat je gericht naar het gedeelte toe werkt waar nog geen gras ligt. Op deze manier worden er oneffenheden voorkomen. Je kunt planken plaatsen op het aangelegde gras. Met een loopbrug kun je praktischer werken.
Stap 3:
De graszoden kun je het beste leggen in een verspringend patroon. Een beetje zoals bakstenen opgestapeld worden voor een muur.
Stap 4:
Zorg ervoor dat de randen van de graszoden geen ruimte tussen elkaar hebben zitten. Gebruik een mes om de stukken af te snijden die niet nodig zijn.
Stap 5:
Als je klaar bent met het uitrollen van de grasmatten geef je gazon dan uitgebreid een douche.

De beste nazorg voor je gazon

Je gazon wortelt zich tot drie weken nog en tot die tijd kan je er dus nog niet op lopen.
Zorg ervoor dat je gazon geen kans krijgt om uit te drogen. Bij droge periodes is het belangrijk om vooral de eerste twee weken je gazon dagelijks te voorzien van water. Kijk goed na of het water de grond daadwerkelijk bereikt. Dit doe je door een hoek van de mat op te tillen. Als je de mat niet meer kan optillen is het gazon goed geworteld. Dan kun je bij periodes van droogte in de zomer een keer per week sproeien. Het gras kan gemaaid worden vanaf 5 cm. Als je voor de eerste keer maait doe je dit op een hoge stand.

Als je altijd al gedroomd hebt van een mooi gazon die makkelijk te onderhouden is, is dit je kans om met graszoden aan de slag te gaan. Door loop deze stappen stuk voor stuk en je bent gegarandeerd van een prachtig gazon. Om van te genieten!

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.