Welke lichtkoepel kun je best gebruiken?

Wanneer je een woning hebt gekocht met een aanbouw, voorzien van een plat dak, dan is het mogelijk dat je vindt dat er te weinig licht naar binnenkomt. Daar is in principe een eenvoudige oplossing voor. Je krijgt door het plaatsen van een of meerdere lichtkoepels op het platte dak veel licht binnen. Wanneer je daartoe besluit, moet je je eerst goed laten voorlichten, omdat er zo veel verschillende soorten, materialen en vormen zijn. Voor ieder plat dak is wel een goede lichtkoepel  beschikbaar.

Je zou kunnen kiezen voor een bolvormige lichtkoepel, maar ook voor een rechthoekige, vierkante of zelfs een piramidevorm. Tegenwoordig kun je het bijna niet zo gek bedenken, maar er is bijna altijd wel een oplossing. Je moet ook de keus maken of je bij het plaatsen van een lichtkoepel kiest voor een vast raam of een die je open kunt zetten. Een lichtkoepel is  een goede plaats voor een inbreker. Daarom moet je ervoor zorgen dat het materiaal sterk genoeg is, zodat een inbreker het niet kan stukslaan. Dat kan glas zijn, maar ook speciale kunststof.

Materiaalsoorten voor lichtkoepels

Voor een lichtkoepel wordt tegenwoordig nog vaak glas toegepast. Glas heeft niet alleen een hoog isolerend vermogen, maar is ook goed geluidsabsorberend. Omdat er glas wordt toegepast dat uit meerdere lagen is samengesteld, is de isolatiewaarde erg goed. Enkel glas wordt voor een lichtkoepel niet toegepast. Er wordt minimaal tweevoudig glas gebruikt, maar tegenwoordig vaak ook drie- of viervoudig lagen. Tussen de glazen lagen wordt argongas gebruikt. Daardoor wordt het isolerend vermogen extra verbetert. De laag aan de onderzijde wordt bij tweevoudig glas extra verstevigd, zodat je er niet door kunt vallen. De bovenzijde heeft een vuilafstotende coating. Daardoor hoef je de koepel niet vaak schoon te maken.

Naast het glas wordt ook kunststof gebruikt. De kunststoffen die gebruikt worden zijn polycarbonaat en acrylaat. Acrylaat wordt veel gebruikt, omdat het veel licht doorlaat en goed tegen de wisselende weersomstandigheden bestand is die we Nederland hebben. Een Acrylaat lichtkoepel is voordeliger in prijs dan polycarbonaat. Polycarbonaat wordt vooral op die plaatsen gebruikt waar een hoge slagvastheid en lichtinval nodig is. Wanneer je kiest voor een lichtkoepel met polycarbonaat, dan heb je de sterkst mogelijk optie. Het is 200 tot 250 keer sterker dan glas. Het is een vrijwel onbreekbaar materiaal en is daardoor inbraakveilig.

lichtkoepel woning
Lichtkoepel in je woning plaatsen

Een lichtkoepel met opstand.

Wil je een maximale lichtinval hebben, dan kies je voor een lichtkoepel met opstand. Een AVP-opstand heeft een witte kleur en doordat deze dubbelwandig is uitgevoerd, heeft hij een goede isolatie door de stilstaande lucht. Om een maximale lichtinval te krijgen is hij aan de onderzijde breder dan aan de bovenzijde. Je moet de maat van de lichtkoepel met opstand goed meten, omdat de ruimte op het platte dak in orde moet zijn wanneer deze geplaatst wordt.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.