Waar let je op bij het kopen van een houtkachel?

Een houtkachel is de ultieme sfeermaker in huis. Op koude avonden wil je niets liever dan lekker bij de houtkachel zitten en genieten van het knisperende hout en de warmte van het vuur. Fijn ontspannen met je familie en vrienden na een dag werken. Tegenwoordig zien we allerlei soorten haarden en kachels op de markt, maar geen enkele andere haard geeft meer sfeer en warmte dan de klassieke houtkachel. Ook onder de houtkachels zijn tegenwoordig enorm veel modellen te verkrijgen. Dat maakt de keuzes voor jou misschien alleen maar lastiger. Wij geven daarom in deze blog aan waar je op moet letten bij de aanschaf van een houtkachel, zodat je de perfecte sfeermaker vindt die het beste in jouw huis past.

Houtkachel mogelijkheden

Houtkachels zijn er genoeg en in verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor een inbouw houtkachel, vrijstaande houtkachel, inzet houtkachel of een hangende houtkachel. Laat je een houtkachel inbouwen? Dan zijn er ook opties voor een draaideur of een liftdeur. Een inzet houtkachel kan, indien mogelijk, geplaatst worden in een bestaande openhaard. Een vrijstaande houtkachel kan je een mooi plekje geven in de kamer waar jij dat wilt en is bovendien extra zuinig. Een hangende kachel is een goede uitkomst als je weinig ruimte hebt.

houtkachel kopen
Een aantal punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een houtkachel

Bepaal het juiste vermogen

Let bij het kopen van een houtkachel op het vermogen. Dit moet passen bij jouw situatie. Een houtkachel kan niet optimaal branden bij een te hoog vermogen. Wanneer hier sprake van is, is dit slecht voor de verbranding en zorgt het bovendien voor extra luchtvervuiling. Het komt de levensduur van de houtkachel ook niet ten goede. Bij een laag vermogen zal daarentegen de ruimte niet goed verwarmen. Bereken daarom goed hoe groot de ruimte is die de kachel moet gaan verwarmen. Op basis daarvan kun je bepalen welk vermogen je nodig hebt.

Is er een rookkanaal of schoorsteen?

Denk ook aan de rookafvoer. Is er een rookkanaal of schoorsteen aanwezig in jouw huis? Het rookkanaal moet groot genoeg zijn voor de specifieke rookgasafvoer. Bij deze houtkachels staat bij de specificaties vermeld wat de minimale diameter moet zijn voor de rookafvoer.

Bezoek een showroom met houtkachels

Wil je een houtkachel eerst bekijken voordat je deze aanschaft? In de showroom van Uwkachel in Vriezeveen staan meer dan 170 modellen die je kunt bewonderen. Er zijn kachelspecialisten aanwezig om je te informeren en samen met jou te kijken naar een houtkachel die het beste bij jouw situatie past.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.