Verkoopmakelaar inschakelen

Als je je huis wil verkopen, heb je verschillende mogelijkheden. Je kan zelf je huis verkopen of je kan een verkoopmakelaar in Tilburg inschakelen. Als je iemand in je familie of vriendenkring hebt die ervaring heeft als verkoper, is dat uiteraard ook nog een mogelijkheid.

Zelf verkopen

In principe kan je prima zelf je huis verkopen. Je bewoont het nota bene zelf en kent alle ins en outs, en alle voor- en nadelen. Hoe moeilijk is het om mensen rond te leiden door het huis dat je door en door kent? Voor bepaalde huizen krijg je via social media en andere kanalen ook vast geïnteresseerden over de vloer.

Maar: er zijn een aantal dingen die een makelaar doet en jou waarschijnlijk niet lukt.

Waarom een verkoopmakelaar inschakelen

Bij het verkopen van een huis komt ook een stukje psychologie kijken. De makelaar weet als geen ander hoe op dat moment de markt is. Hij kent de stad (of het dorp) en de wijk waarom het gaat.

Door zijn vraagstelling tijdens bezichtigingen (en voorgesprekken) komt hij er snel achter wat voor kopersvlees hij in de kuip heeft. Hij wil voor zichzelf vragen beantwoord krijgen als: waar zijn deze mensen precies naar op zoek? Wat vinden ze belangrijk aan een huis? Waar vallen ze voor? In hoeverre is er een match tussen jouw huis en potentiële kopers? Hij zal jouw huis ook zo promoten dat de kans op biedingen het grootst is. Want: hoe meer biedingen, hoe beter dat voor jou is. Vervolgens weet jouw verkoopmakelaar dat spel goed te spelen. Hij heeft het immers al zo vaak gespeeld.

verkoopmakelaar inschakelen
Waarom een verkoopmakelaar inschakelen?

Courtage en biedingen

Een verkoopmakelaar inschakelen betekent ook dat je hem courtage betaalt: een vast percentage over de verkoopprijs. De verkoopmakelaar is er dus net als jij bij gebaat dat het huis tegen een zo hoog mogelijke prijs wordt verkocht. Wat hierbij wel een rol speelt: biedt een koper met of zonder voorbehoud van financiering? Een bod met voorbehoud betekent immers dat je nog een paar weken niet 100% zeker weet of je huis is verkocht.

De makelaar zal jou ook adviseren als er een bod wordt gedaan: wel of niet in onderhandeling gaan? Als er meer biedingen zijn: met wie kan je het beste de onderhandeling starten? De makelaar kan waarschijnlijk ook goed inschatten of een bieder al aan zijn max zit of dat hij jouw huis wel heel erg graag wil hebben!

Overige zaken

Een makelaar doet veel meer dan alleen jouw huis verkopen. Een verkoopmakelaar inschakelen betekent ook dat hij jou een vraagprijs voorstelt. Die vraagprijs moet passend zijn, bij dit type woningen, bij de wijk, bij de markt. De makelaar zorgt er ook voor dat jouw huis op Funda komt te staan met prachtige foto’s en een mooie beschrijving die geïnteresseerden moet lokken. Via het kantoor van de verkoopmakelaar worden de bezichtigingen gepland, de benodigde documenten verzameld, het voorlopig koopcontract opgesteld en stukken naar de notaris gestuurd. Dit zijn allemaal belangrijke zaken waar je als verkoper dan geen omkijken meer naar hebt.

Bron: www.woonenleven.nl

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.