Radiator vervangen

In dit artikel leg ik uit wat er allemaal komt kijken bij het vervangen van één of meerdere radiatoren. Wellicht dat deze kapot is of dat je toe bent aan iets nieuws. Oude radiatoren staan niet echt bekend als blikvangers. Tegenwoordig zijn er gelukkig mooie alternatieven. Maar laten we niet op de feiten vooruitlopen. Laten we beginnen met de reden om een radiator te vervangen.

Wanneer en waarom een radiator vervangen?

Dé meest voorkomende reden is natuurlijk dat de radiator stuk is. Als deze lekt is het direct duidelijk dat een nieuwe radiator kopen onvermijdelijk is. Mocht de radiator het niet doen en niet meer opwarmen, dan hoeft deze niet per se stuk te zijn. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een radiator niet meer werkt. In veel gevallen lost het ontluchten van de radiator het probleem op. Soms is de thermostaat kapot. In dat geval adviseer ik om er een professional naar te laten kijken.

Ben je aan het verbouwen of wil je gewoon wat anders? Dan is dat reden genoeg om een nieuwe radiator aan te schaffen. Mijn tip: ga opzoek naar een mooie designradiator. Hier vertel ik later meer over.

radiator vervangen
radiator vervangen

Hoe een radiator vervangen?

Voordat je de radiator gaat vervangen, moet je goed nadenken over wat voor model je terug gaat hangen. Wil je meer vermogen? Hang dan eenzelfde model terug met een extra paneel. Hierdoor blijven de aansluitingen en leidingen hetzelfde, wat een hoop werk bespaart. Als je liever een ander model wil, is het belangrijk om goed te kijken of de leidingen hierbij goed werken. Is het nodig om de leidingen aan te pakken? Probeer dan in te schatten hoe reëel het is om dit te doen. Hier zijn vaak hoge kosten aan verbonden.

Nu gaan we beginnen met het stappenplan om een radiator te vervangen.

  1. Draai de radiator open die je wilt verwijderen. Doe dit ook met alle andere radiatoren op dezelfde of een hogere verdieping.
  2. Laat de radiator volledig leeglopen via het aftappunt. Controleer goed of al het water de radiator heeft verlaten, voordat je de radiator verwijderd. Dit doe je door de afvoerkoppeling losser te draaien. Als er geen water uitkomt dan is het goed.
  3. Maak de radiator los van de ophangbeugels. De radiator is nu verwijderd.
  4. Nu kan je een nieuwe radiator ophangen. Boor gaten in de muur voor de nieuwe ophangbeugels. Meet dit van tevoren goed op. Hang de radiator op aan de beugels en controleer of deze goed vast zit.
  5. Als laatste dien je het systeem te ontluchten. Doe dit nog eens wanneer je verwarmingssysteem op druk is.

Kiezen voor een designradiator

Ik gaf al eerder aan dat ik een designradiator zou adviseren. Deze radiatoren zijn ontzettend fraai en maken de ruimte af. Er zijn genoeg mogelijkheden op de markt die jouw badkamer, woonkamer, keuken of zelfs toilet compleet maken. Deze radiatoren hoef je niet te verstoppen.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.