Kies voor laminaat

Het kiezen van een nieuwe vloer kan tijdrovend zijn. Er zijn een groot aantal producten beschikbaar, van verschillende materialen en kwaliteiten, die geschikt zijn voor meerdere doeleinden. Wil je een duurzame vloer die gemakkelijk te leggen is? Een effen vloer die warm aan voelt en geluid isoleert? Een vloer met de uitstraling van steen of hout, maar zonder het prijskaartje? Dan is laminaat de juiste keuze voor jou.

Wat is laminaat precies?

Laminaat is een gelaagde vloerplank met een foto van hout of steen erop geperst zodat het eindresultaat de uitstraling van het gefotografeerde materiaal weergeeft. Zo is er laminaat te vinden van verschillende hout-, steen-, en zelfs metaal soorten. Laminaat bestaat uit vier lagen, te weten een transparante en beschermende bovenlaag, de decorlaag met de foto van het materiaal, de HDF of MDF laag die zorgt voor stabiliteit en duurzaamheid. Als laatste is er een tegenlaag die kromtrekken en doorzakken voorkomt.

Budgetvriendelijk en warm

Alhoewel laminaat uiteraard geen echte houten of stenen vloer kan zijn, heeft het een boel voordelen. Zo is het bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan het originele materiaal. Maar de prijs is niet de enige reden waarom laminaat een geschikte keuze is. Er zijn meerdere voordelen aan laminaat gekoppeld. Zo is het bijvoorbeeld makkelijk te onderhouden door simpelweg wekelijks te stofzuigen en te dweilen. Invetten of schuren is dus niet nodig. Laminaat is ook duurzaam en krasbestendig door de melamine beschermlaag die er bovenop ligt, het is zeer gebruiksvriendelijk en is makkelijk zelf te installeren. Bovendien is laminaat warm, effen en geluidsbestendig door de onderlaag die er onder komt tijdens het leggen.

laminaat vloer
Een laminaatvloer staat garant voor een lange levensduur.

Duurzaamheid

Een vloer van laminaat wordt beschermd met een laag kunststof die melamine heet. Deze laag zorgt er voor dat de vloer slijtbestendig en krasbestendig is, mits goed onderhouden uiteraard. Hoe hoger de melamine waarde, hoe slijtvaster het laminaat. Dit kan dus belangrijk zijn bij het kiezen van je vloer. Sommige situaties hebben een hogere slijtvastheid nodig dan andere. Deze slijtvastheid wordt over het algemeen uitgedrukt in de w-waarde en staan aangegeven op de verpakking van het laminaat.

Welk laminaat is geschikt voor mij?

Om te bepalen welk laminaat het beste bij jouw situatie past, is het belangrijk eerst te bepalen welke uitstraling je wilt bereiken, dus bijvoorbeeld de warmte van hout of het elegante van steen. Natuurlijk is ook de kleur belangrijk in je beslissing.

Dit zijn factoren die te maken hebben met jouw unieke smaak en stijl. Zie bijvoorbeeld het rijke assortiment van Meister Laminaat voor een authentiek en robuuste uitstraling.  Echter, er zijn verschillende soorten laminaat die geschikt zijn voor verschillende doeleinden en hier komt de boven genoemde w-waarde goed van pas. Indien je een vloer wilt leggen in een woonomgeving, dan is mogelijk laminaat met een lage w-waarde (bijvoorbeeld 23) het meest geschikt. Voor commercieel gebruik is het verstandig een hogere w-waarde te kiezen, variërend van w-31 voor licht commercieel gebruik tot w-33 voor intensief commercieel gebruik.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.