Hoe los je vocht in je woning op?

Het komt vaak voor dat er vervelende problemen zijn door vocht/water in je woning, dit probleem heeft erge gevolgen en daarom is het ook belangrijk dat het probleem snel opgelost wordt, maar hoe? In deze blog lees je alles over vochtbestrijding.

Oorzaken van een vochtige ruimte

Er zijn verschillende oorzaken van vochtproblemen in een ruimte, de meest voorkomende oorzaken zijn:

  1. Condensatie: als er waterdamp in lucht komt, slaat dit neer. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht, waardoor waterdamp op koude plaatsen condenseert. Aangezien een kelder een koude plaats is, komt het vaak voor dat er vochtproblemen zijn in de kelder. Douchen, koken produceren veel waterdamp, maar ook planten en je lichaam produceren meer dan je denkt.
  2. Vocht door lekkage: in de laatste jaren worden bijna alle leidingen verwerkt in de grond of in de muren, het nadeel hiervan is dat je het niet zult zien wanneer er een lekkage is. Een lekkage kan ervoor zorgen dat er veel vocht in het huis verdwijnt, wat zorgt voor nog meer vocht.
  3. Bouwvocht: als een huis net gebouwd is, is het vochtpercentage altijd super hoog, dit komt doordat het gebruikte hout en cement veel vocht bevat. Meestal duurt het 2 jaar voordat het vochtpercentage is gedaald naar een normaal niveau.
vocht in woning
vocht in een woning

Hoe los je het op?

Er zijn verschillende oplossingen per oorzaak. Doordat sommige oorzaken op elkaar lijken en snel door elkaar gehaald kunnen worden, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. We raden je aan om een gratis analyse laten doen, dit is een volkomen vrijblijvende inspectie van je kelder. Hierna weet je precies wat de oorzaak is en wat er aan gedaan kan worden. Wil je toch het heft in eigen handen nemen of ben je gewoon benieuwd naar wat je zelf kan doen, wij hebben speciaal voor jou de oplossingen even kort op een rijtje gezet wat je eventueel zelf kunt doen:

  • Condensatie en bouwvocht: zorg voor een goede ventilatie en circulatie, je kunt zelf bijvoorbeeld gewoon een raam openen of een ventilatiesysteem aanbrengen in uw kelder. Bouwvocht kun je sneller weghalen met een bouwdroger, dit is een machine die vocht uit de lucht haalt. Soms kan dit genoeg zijn, maar er zijn nog veel andere situaties die andere oplossingen nodig hebben.
  • Vocht door lekkage: de oplossing hiervoor is simpel, laat de lekkage vinden en reparen. Dit zal geld kosten als je niet weet hoe je een lekkage repareert.
  • Optrekkend vocht: je kunt optrekkend vocht bestrijden door de muur te laten injecteren of door de muur te laten onderkappen. Bij een injectie wordt er een chemisch middel gebruikt dat er voor zorgt dat er een chemische waterkering komt, hierdoor kan het optrekkende vocht niet meer stijgen. Bij het onderkappen wordt er een vochtscherm aangebracht die ervoor zorgt dat er geen optrekkend vocht meer doorheen kan trekken. Deze oplossingen kosten beide geld, de injectie is vaak de goedkoopste oplossing.


In de meeste gevallen is het verstandig om een professionele analyse te laten doen.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.