De voor- en nadelen van aluminium kozijnen op een rij

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan ben je ongetwijfeld al aan het oriënteren wat de mogelijkheden zijn voor nieuwe. Tegenwoordig wordt er naast hout vaak gekozen voor kozijnen van kunststof, maar heb je ook al eens gedacht aan aluminium kozijnen? Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen van aluminium kozijnen

Veel mensen zijn nog niet bekend met aluminium kozijnen, toch werden de eerste aluminium kozijnen al in de jaren 50 in Nederland gezet. De reden dat mensen voor deze kozijnen kiezen is vanwege de onderstaande voordelen.

 • De goede kwaliteit: aluminium kozijnen zijn licht sterk en gaan wel tot 50 jaar mee;
 • Het materiaal is zeer milieuvriendelijk;
 • Ze zijn ongevoelig voor de steeds veranderende weersomstandigheden;
 • Hierdoor zijn aluminium kozijnen ook onderhoudsarm. Je hoeft ze enkel een á twee keer per jaar schoon te vegen om ze mooi te houden;
 • Bij veel aanbieders worden aluminium kozijnen op maat en naar wens gemaakt;
 • Aluminium kozijnen zijn stevig en inbraakwerend;
 • Mocht er toch iets kapot zijn, dan zijn de kozijnen eenvoudig te repareren en hoeft het kozijn niet volledig vervangen te worden.
 • aluminium kozijnen
  Aluminium kozijnen hebben diverse voor – en nadelen.

Nadelen van aluminium kozijnen

Bij voordelen komen natuurlijk ook nadelen kijken. Gelukkig kunnen de nadelen van aluminium kozijnen vaak eenvoudig te verhelpen. Kies je voor aluminium kozijnen? Ben je dan wel bewust van onderstaande punten:

 • Van nature is aluminium niet het meest isolerende materiaal. Houd er bij de aankoop dan ook rekening mee dat de kozijnen een extra isolatielaag hebben. Hoe lager de U-waarde van een kozijn, hoe beter geïsoleerd;
 • Aluminium kan niet in direct contact staan met materialen als staal, lood en koper. Dit vergroot namelijk de kans op roestvorming. Blijkt dat de kozijnen met een van deze materialen in contact komen, neem dan even contact op met de fabrikant. Hij kan namelijk heel eenvoudig een extra beschermlaagje toevoegen om roesten en verkleuringen te voorkomen;
 • Anders dan bij houten kozijnen kun je aluminium kozijnen niet overschilderen. Gelukkig heb je bij de aankoop de keuze uit verschillende profielen en kleuren. Maak dus een verstandige keuze waarbij je niet snel bent uitgekeken op de kleur.

Met deze voor- en nadelen hopen we dat wij je weer een stukje verder op weg hebben geholpen met de keuze voor nieuwe kozijnen. Heb je nog twijfels? Laat je dan eerst goed adviseren door een ervaren aanbieder.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.