De redenen waarom een huis brandveilig moet zijn

Het is erg belangrijk om jouw huis brandveilig te maken. Het is namelijk letterlijk van levensbelang. Hier denkt Minister Kops van het Ministerie van Binnenlandse Zaken Koninkrijksrelaties (BZK) ook zo over. Het is niet voor niets dan het BZK vanaf juli 2022 ook voor de bestaande bouw een rookmeldersverplichting laat gelden. Wat inhoudt dat zelfstandige woningen minstens één rookmelder per verdieping verplicht wordt, maar let op! Voor kamerwoningen worden rookmelders in iedere kamer verplicht. Deze regeling was voor nieuwbouwhuizen al ingegaan in het jaar 2003.

Waarom?

Jaarlijks komen er in Nederland rond de 30 personen om het leven door woningbranden. Dit bleek uit onderzoek volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast is gebleken dat bij 6 op de 10 branden met een dodelijk slachtoffer, geen rookmelders in de woning aanwezig waren. Dit is dan ook de reden waarom het BZK dit besluit genomen heeft. Het kan simpelweg mensenlevens redden. Daarom is het ook van groot belang dat jij voor juli 2022 rookmelders in jouw woning installeert.

 

Hoe je jouw eigen huis brandveilig maakt

Er zijn vele maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat de kans op brand in jouw woning zo klein mogelijk is. Het gevaar ligt namelijk op de loer. Dus neem voorzorgsmaatregelen in plaats van handelen achteraf. Er zijn naast rookmelders ook andere voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen. Voor het geval er toch brand uitbreekt kan
een blusdeken er voor zorgen dat de schade snel beperkt kan worden. Een andere oplossing is bijvoorbeeld een brandblusser in huis ophangen.

Naast deze twee manieren om de brand zo snel mogelijk te in te dammen ook veel manieren om brand en/of gas sneller te ontdekken. Er bestaan namelijk ook gas- en hittemelders. Een gasmelder werkt via detectoren die constant checken of de hoeveelheid gas in een ruimte een bepaalde limiet overschrijdt. Een hittemelder registreert kleine variaties in temperatuur in de ruimte. Is het risico op brand of rook reëel, dan gaat het alarm af zodat u snel actie kan ondernemen.

rookmelders
Rookmelders in je woonkamer

Maak jouw woning ook brandveilig

Zoals je ziet zijn er meerdere mogelijkheden om jouw huis brandveilig te maken. Het is wettelijk vastgelegd dat brandveiligheid de verantwoordelijkheid is van de eigenaar van de woning/het pand. Door brandpreventie kunnen we samen op naar een brandveilig Nederland!

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.