De opkrabbelende huizenmarkt

Huizen lijken in rap tempo weer uit de grond te verschijnen, en dat is maar goed ook. De economische crisis van 2008 betekende niet veel goeds voor de huizenmarkt. Het maakte dat de boel ineenstortte en veel mensen konden hun woning plotseling niet meer kwijt. Dat was uiteraard erg vervelend, maar gelukkig zien we op het moment dat de draad weer langzaamaan wordt opgepakt. Huizen worden sneller verkocht en nieuwe complexen verschijnen weer door het land. Maar nu er zo snel huizen verschijnen en in zo’n hoog tempo worden gebouwd vragen sommige mensen zich af: wat kost het bouwen van een huis?

 

Verschillende prijzen

Een huis bouwen brengt verschillende kostenplaatjes met zich mee, die samen worden gevoegd tot één totaalplaatje. In dat totaalplaatje is alles opgenomen, van de onkosten van mankrachten tot de tijd die het kost om het te bouwen. Hoe eerder een woning gebouwd kan zijn, hoe beter. Maar dit betekent niet altijd dat het materiaal van de bovenste plank zal zijn. Wat betreft grote wijken maakt de gemeente vaak een overeenkomst op met verschillende bouwbedrijven. Deze krijgen dan de verantwoordelijkheid om de wijk in kwestie uit de grond te stampen. Hiervoor wordt een vaste prijs afgesproken, vaker dan niet.

 

Kleine beetjes helpen

Gemiddeld genomen wordt een huis tegen een kleine winstmarge verkocht, al varieert dit natuurlijk per wijk en per huis. Sommige huizen zijn met zoveel aandacht en liefde in elkaar gezet, dat het prijskaartje wat hoger uitvalt dan men zou hopen. Anderzijds kan het ook zijn dat een woning nu eenmaal wat lager uitvalt in de prijs. Bijvoorbeeld als het gebied niet goed verkoopt. De kosten om een huis te bouwen variëren dus enorm en worden beïnvloed door de plek waar het wordt gebouwd en met welk materiaal. Voordat je zelf dus aan de slag gaat, is het een goed idee om je hierover te laten informeren.

Bericht auteur: admin