Boom snoeien: waar moet je op letten en hoe doe je het?

Snoeien is de meest voorkomende procedure voor boomonderhoud. Echter, is snoeien zonder kennis ervan te hebben niet aan te raden. Verkeerd snoeien kan blijvende schade veroorzaken of zelfs het leven van de boom verkorten.

Waarom is het belangrijk om te snoeien?

Bomen worden om meerdere redenen gesnoeid, die allemaal leiden tot een beter uitziende en beter presterende boom. Hoewel bomen heel natuurlijk groeien zonder te worden gesnoeid, kan routinematige onderhoud de bomen hun volledige potentie doen benutten en daardoor een lang leven kunnen leiden.

Gezondheid
Snoeien voor de gezondheid van planten is gericht op het verwijderen van dode, stervende en zieke takken, takken die tegen elkaar wrijven en eventuele stompjes, zodat de hele boom op een gezonde manier blijft groeien. Ervoor zorgen dat licht en lucht door de hele boom kan worden verspreid, zorgt voor meer gebladerte en vermindert het risico op ziekte. Door een boom te helpen een sterke boom te worden, creëer je een boom die uiteindelijk in staat is om harde winters en stormen te weerstaan.
Onderhoud en snoeien om het uiterlijk van de boom is de perfecte combinatie om de ideale plant te creëren die je voor ogen hebt. Door bomen op specifieke manieren te snoeien, kun je vruchtvorming en bloei stimuleren, planten in specifieke vormen creëren en het formaat regelen.

Veiligheid
Veiligheid worden niet vaak overwogen, maar is absoluut een goede reden om bomen te snoeien. Door de bomen in je tuin te snoeien, creëer je een veilige omgeving. Goed gesnoeide bomen zijn sterker en gezonder. Dode takken, zieke bomen en zwakke ledematen vormen allemaal een gevaar voor mensen en hun eigendommen.

Snoeimethodes
Zagen is een mogelijke snoeimethode

Wat is de beste tijd van het jaar om te snoeien?

Er is nooit een slecht moment om dode, beschadigde of zieke takken te verwijderen. Echter profiteren de meeste bomen van snoeien in het midden, tot laat in de winter. Snoeien tijdens de rustperiode stimuleert nieuwe groei zodra het weer begint op te warmen. Door het ontbreken van bladeren na de herfst kun je gemakkelijk takken en ledematen identificeren die moeten worden verwijderd.

Snoeimethodes

Er zijn veel manieren om zowel de gezondheid als de vorm van een boom te verbeteren. De vier meest populaire boomsnoeimethoden voor algemeen snoeien zijn kroonverdunning, kroonopheffing, kroonreductie en kroonreiniging. Je merkt dat bij elke snoeimethode de koon van de boom betrokken is. Dat komt, omdat de kroon van de boom essentieel is voor het produceren van bladeren voor fotosynthese. Zonder een sterke en gezonde kroon, zal de rest van de boom na verloop van tijd verzwakken.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.