4 ideeën om gebruikte producten te recyclen voor in huis

De tijd dat je alleen maar nieuwe dingen in huis wilde, ligt echt wel achter ons. Retrospulletjes zijn hip. Maar ook vaak best prijzig. Gelukkig kan je zelf ook veel hergebruiken, of ‘re-usen’. We noemen dit ook vaak recycle. En dat laatste is niet helemaal de juiste term want recycling betekent dat het (afval)product eerst teruggebracht wordt tot de grondstof. En dit kost veel energie maar nog altijd duurzamer dan verbranden bijvoorbeeld. Je kunt een gebruikt product ook ‘upcyclen’. Je maakt dan iets nieuws van iets ouds. Breng een bezoek aan de kringloopwinkel en laat je inspireren met deze ideeën!

1. Oude keukenkastjes

Een oud keukenkastje kan zomaar dienst doen als een leuk vitrinekastje. Zeker de echt oudere keukenkastjes uit de jaren ’70 en ouder, zijn op zichzelf al een mooi object. Gebruik wel de bovenkastjes, die zijn bedoeld om op te hangen. Verf het in een kleur die mooi past in jouw huis en gebruik het kastje om een kleine verzameling in te zetten of kleine vetplantjes mooi te groeperen. Een nieuwe functie, een echte blikvanger!

2. Schilderijlijstjes

Als je regelmatig lekker gaat struinen op rommelmarkten of in tweedehands winkels ken je het vast. Stapels met oude ingelijst posters en schilderijen met allerhande lijsten. Op het eerste gezicht ziet het er misschien niet hip uit. Maar als je een verzameling hebt aangelegd van oude lijsten in alle kleuren en maten creëer je eenvoudig je eigen kunstwand. Verf of spuit ze in één kleur of meerdere kleuren, net wat bij je interieur past. Hang ze gegroepeerd aan je strak gestuukte wand.  Zo creëer je een prachtige kunstwerk.

3. Pallets

Met gebruikte pallets kun je prima meubels bouwen. Lowbudget en goed aan te passen aan jouw smaak. Je kunt ze gebruiken om een bed te maken. Stapel een paar pallets op elkaar. Eventueel kun je ze aan elkaar bevestigen zodat ze goed bij elkaar blijven. Matras erop en klaar is je bed!. Maar een bank gemaakt van pallets is ook zo decoratief dat je er een lekkere loungebank van kunt maken. Met een stel flink grote kussens erop creëer je een heerlijke chillplek! Je kunt kiezen voor houten pallets maar als je het risico op splinters wilt vermijden kun je ook kiezen voor duurzame, gebruikte kunststof pallets.

Servies van je oma hergebruiken is helemaal hip

4. Servies van je oma

Je kunt natuurlijk naar een winkel gaan en een servies uitkiezen. Borden, kopjes, bekers, schalen, allemaal op elkaar afgestemd. Maar als je op zoek bent naar iets met wat meer karakter is een servies dat je zelf samenstelt en bij elkaar verzamelt misschien wel veel leuker! In kringloopwinkels, op rommelmarkten en via marktplaats vind je vaak heel voordelig onderdelen van serviezen. Je kunt kiezen om het servies een thema mee te geven bijvoorbeeld bloemen of in een bepaalde kleur. En omdat je de verschillende onderdelen met zorg bij elkaar verzamelt past het ook bij elkaar. Servies van je oma, maar dan net anders!

Natuurlijk is het gemakkelijk om naar een winkel  te gaan en daar meubels en accessoires voor je huis te kopen. Maar een huis krijgt veel meer karakter met meubels en artikelen die aan een tweede leven beginnen. Met aanpassingen die je zelf hebt gedaan of met zelfs een hele nieuwe toepassing. Maak er een sport van om op zoek te gaan naar kringloopschatten en maak regelmatig een kringloopuitje. Juist in een andere plaats kun je weer aangenaam verrast zijn. Zo ben je duurzaam bezig, scheelt het in je portemonnee en ben je origineel!

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.