Kweektafels voor op het terras of balkon

Met kweektafels kan iedereen groentes kweken. Ook als je geen tuin hebt of er is geen plek voor een moestuin. Heb je een hoekje ter beschikking op je balkon, terras of op je platte dak, dan kun je daar een kweektafel neerzetten en direct aan de slag gaan. De kweektafel zorgt voor een perfecte afwatering, zodat je aarde nooit te nat zal zijn. Koop een kweektafel, haal zaadjes en grond en je kunt direct met je groene vingers in de weer.

Kweektafels: van zaadje tot volgroeide plant

Een groot voordeel van kweektafels is dat je je plantjes niet hoeft te verpotten of uit te planten. Schaf een kweektafel met een broeikap aan en je kunt de zaadjes direct op de eindplaats zaaien. Eventueel dun je ze nog wat uit later. Op die manier worden je planten zo min mogelijk verstoord en kunnen ze goed groeien. Daarnaast zal je veel minder last hebben van ongedierte en kun je zonder bestrijdingsmiddelen werken. Groentes, fruit en kruiden van een kweektafel zijn daardoor gezonder en voller van smaak.

Kruiden zijn ideaal

Kweektafels zijn ideaal voor het verbouwen van kruiden. Dat komt doordat deze gemakkelijk te onderhouden zijn en relatief weinig ruimte nodig hebben. Oregano, tijm, basilicum, peterselie, salie en verse munt kunnen allemaal probleemloos in een kweektafel groeien. Je kunt zelfs kamille kweken en zo je eigen thee maken. Kruiden hebben geneeskrachtige kenmerken, dus een pot eigen kruidenthee per dag kan wonderen doen. En uiteraard kun je er een maaltijd aanzienlijk interessanter mee maken. Heb je te veel kruiden, oogst ze dan en maak er een kruidenboter van. Als je deze in kleine potjes invriest, kun je de hele winter verse kruidenboter serveren.

oogsten kweektafel
De kenmerken van een kweektafel

 

Ook groenten en fruit kunnen in je kweektafels

Uiteraard kun je kweektafels ook gebruiken voor een groot aantal andere gewassen. Er zijn groenten die er perfect voor zijn, zoals uien, knoflook, radijsjes, selderij en bietjes. Sla kan erg goed in je kweektafel groeien, omdat deze snel geoogst kunnen worden. Met een goede timing kun je het hele seizoen door elke dag een verse krop sla plukken. Fruit groeit veel aan bomen, maar aardbeien kunnen bijvoorbeeld wel in een kweektafel. Er zijn een aantal wilde bessen die ook in bosjes laag aan de grond groeien. En aangezien tomaten ook een fruit zijn, moeten die ook in deze context genoemd worden. Als je eenmaal een tomaat uit je kweektafel gegeten hebt, dan wil je niet meer terug.

Accessoires voor bij je kweektafel

Op het jezelf nog gemakkelijker te maken kun je ook overwegen een aantal accessoires bij je kweektafel aan te schaffen. Met een broeikap kun je je planten eerder zaaien, wat betekent dat je ze ook eerder in het jaar kunt eten. Je kunt je kweektafels ook in je kas neerzetten en op die manier vroeger plantjes groeien. Een andere handige accessoire is het klimrek, zodat je ook bonen, tomaten en erwten kunt kweken. Ben je van plan om je kweektafel in je serre te zetten, als onderdeel van je interieur? Overweeg dan een aantal mooie plantjes te plaatsen, zoals chilipepers en paprika’s. Deze plantjes hebben bloemen, zijn bijzonder stijlvol en geven je elk jaar een verse oogst.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.