Hoe hang ik mijn nieuwe lampen op?

Een nieuwe lamp ophangen, hoe doe je dat? Wanneer je een nieuwe lamp koopt kun je die niet altijd direct ophangen. Iedere fabrikant heeft weer een eigen bevestigingsmethode ontwikkeld. Dat niet alleen, heb je ook al nagedacht over de aansluiting om de lamp van elektriciteit te voorzien? In dit blog lees je hoe je een lamp het best op kunt hangen.

Soort lampen

Hoe je een lamp op moet hangen is dus sterk afhankelijk van het soort lamp. Heb je een wandlamp, hanglamp of plafondlamp gekocht? In de meeste gevallen werken fabrikanten met een beugel die je aan de muur of aan het plafond moet bevestigen. Vervolgens kun je de lamp aan de meubel bevestigen. Deze beugels zijn dus sterk afhankelijk van de fabrikant. Iedere fabrikant bedenkt een methode waarvan zij denken dat het goed werkt. In de praktijk is dit niet altijd het geval, omdat het best lastig kan zijn om een lamp aan het plafond te hangen. Als het niet meteen lukt, probeer het dan na een paar minuten nog een keer. Als je te lang je armen boven je hoofd moet houden om de lamp te bevestigen gaan je spieren verslappen, waardoor het alleen maar lastiger wordt. Bij wandlampen is dit minder een probleem.

hanglamp ophangen
hanglamp ophangen

Waar op letten?

Hangt er een haakje aan de centraaldoos in het plafond? Dan kan je een hanglamp aan dat haakje bevestigen. Je hoeft dan niet te boren, waardoor het bevestigen een stuk sneller gaat. Ook kan je de lamp in de toekomst veel makkelijker naar beneden halen wanneer dat nodig is. Let er bij het ophangen van een lamp op dat deze recht hangt. Vooral bij een wandlamp is het belangrijk dat de lamp waterpas geïnstalleerd wordt. Bij een rondje lamp hoef je hier natuurlijk bij stil te staan.

Kabels wegwerken

Het bevestigen van de lamp is slechts een deel van de klus die je te wachten staat bij het ophangen van de lamp. Je moet de kabels verbinden om het licht daadwerkelijk aan te kunnen krijgen. Voordat je met de bedrading gaat werken kan je het beste de stroom van de betreffende groep in de meterkast afsluiten. Controleer met een spanningzoeker of er echt geen stroom meer op het aansluitpunt staat. Dit is niet het moment je om te laten verrassen. Gebruik de lichtschakelaar nooit als enige methode om de stroom af te sluiten. Iemand die niet doorheeft dat je bezig bent, kan de schakelaar gebruiken met alle gevolgen van dien. Ook is het moeilijk om te bepalen of de schakelaar nou uit of aan staat. Een vergissing is snel gemaakt. Veiligheid boven alles. Verbind de kabels met de aansluitpunten van de lamp en controleer eerst of de lamp werkt, voordat je deze definitief bevestigd.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.