Eenvoudig besparen op je energie, 5 tips!

Tijdens de winter gaan we allemaal een stuk meer energie verbruiken. Niemand houdt immers van koukleumen. Maar door slim om te gaan met het verbruik van je energie hoeft het niet meer te kosten. Er zijn diverse manieren om te besparen op je energieverbruik. Hieronder vind je vijf handige tips die je zo toe kunt passen zonder verdere investering.

 

1. Zet de verwarming een graadje lager

Zeker als je bezig bent, met huishoudelijke taken bijvoorbeeld, kan de verwarming best iets lager. Door beweging hou je jezelf warm. Of trek een dikke trui of vest aan. Een vest is sowieso handig want die kan je ook gemakkelijk weer uit doen als je het warm krijgt. Investeer in een paar degelijke pantoffels met goede zool en je hebt ook geen koude voeten meer.
Als je ’s avonds op de bank zit en tv kijkt, ga dan gezellig onder een dekentje zitten. En een uurtje voor je naar bed gaat, kun je de verwarming alvast uit zetten. De kamer blijft dan nog een tijd warm. Bij de meeste thermostaten kun je dit inprogrammeren, handig want dan kun je het niet vergeten.

 

2. Let op sluipverbruik van elektrische apparaten

Het gemiddelde huishouden heeft tegenwoordig diverse apparaten die 24/7 aan staan. Vele daarvan verbruiken toch iets stroom als ze op standby staan. Zet daarom apparaten zoals een tv, dvd-speler, printer of computer uit als je ze niet gebruikt. Er zijn ook handige stekkerdozen met een aan/uit-knop verkrijgbaar. Daarmee kun je in één handeling een hele groep apparaten uit doen.
Let ook op opladers van je mobieltje, haal de stekker uit het stopcontact als er niet geladen wordt.

 

3. Was op lagere temperatuur en gebruik een wasrek

Doe je was op lagere temperaturen. In de meeste gevallen is je kleding waarschijnlijk niet door en door smerig, en dan is wassen op 30 graden voldoende.
De wasdroger is ook een grote stroomverbruiker. Droog je was buiten in de zomer, en op een wasrekje in de winter.

 

4. Isoleer je huis waar mogelijk

Het isoleren van je huis levert ook direct energiebesparing op, en dit betekent niet automatisch dat je grote investeringen moet doen. Je isoleert je huis ook door op de volgende dingen te letten: doe ’s avonds de gordijnen dicht, gebruik radiatorfolie achter de verwarming en gebruik tochtstrips voor je ramen. Dan vliegt de warmte niet stiekum het huis uit. Je kunt ook de leidingen van de centrale verwarming isoleren.

 

5. Stap over op een goedkopere energieleverancier

Je bent vrij om stroom in te kopen waar je wilt, dus het is aan te raden om elk jaar eens rond te kijken waar de stroom het goedkoopste is. Er zijn grote verschillen per energiemaatschappij dus het is belangrijk om goed te vergelijken bij welk energiebedrijf je het goedkoopste uit bent. Bovendien hebben veel energiebedrijven een leuke bonus als je overstapt. Die bedrag kan zelfs rond de 200 euro uitkomen. Die winst heb je dan snel binnen.

Bericht auteur: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.