Lichtstraten

Het komt vaak voor dat er bij een uitbouw aan het huis te weinig lichtinval is. Dan kan men voor de oplossing kiezen, wanneer het een plat dak is, om op het platte dak een of meerdere lichtkoepels te plaatsen. Een betere oplossing is een lichtstraat. Een lichtstraat is in principe een grote lichtkoepel. Wanneer je meerdere lichtkoepels tegen elkaar plaatst krijgt men wel dezelfde lichtinval dan wanneer je een lichtstraat gebruikt. Er zijn zelfs lichtstraten in de handel van 0,6 meter x 2,4 meter. Ook is een lichtstraat mooier dan wanneer men meerdere lichtkoepels tegen elkaar zou plaatsen. Je krijgt dan tussennaden. Een lichtstraat heeft ook nog een ander voordeel namelijk dat deze gemakkelijker waterdicht is te maken. Een lichtstraat is dus goedkoper, beter en mooier.

Opbouw
Voor het gebruik van een lichtstraat van Niek Roos moet men ervan uit kunnen gaan dat het materiaal dat voor een lichtstraat wordt gebruikt van een goede kwaliteit is. Indien je dus een lichtstraat aanschaft moet je er een nemen die goed is gekeurd. Dit keuren wordt door gecrediteerde instelling gedaan. De profielen zijn van aluminium gemaakt wat is voorzien van een hoogwaardige poedercoating. Hierdoor zijn ze weersbestendig en hebben praktisch geen verder onderhoud nodig wanneer ze eenmaal zijn gemonteerd. Wanneer er zijpanelen aan zitten zijn deze ook van aluminium en tevens geïsoleerd. Het doorschijnende materiaal kan van glas, acrylaat of polycarbonaat.

Glas
Indien er glas wordt toegepast zal men minimaal twee lagen gebruiken. De tussenlaag wordt eerst luchtledig gemaakt en daarna met argongas gevuld. Daardoor krijgt men een extra isolerende laag. De buitenste laag wordt ook van een materiaal voorzien die vuilafstotend is. De binnenste laag is extra versterkt om te voorkomen dat men erdoor kan vallen. De moderne lichtstraten worden tegenwoordig ook al voorzien van drie of zelfs vier doorschijnende lagen. Hierdoor worden de eigenschappen extra verbeterd.

Acrylaat
Dit is een materiaalsoort dat veel licht doorlaat en zeer goed bestand is tegen de verschillende weersinvloeden.

Polycarbonaat
Het is een zeer sterk materiaal. Ook de lichtdoorlaateigenschappen zijn zeer goed. Het is ongeveer 300x sterker dan glas en brandveilig.

Bericht auteur: admin