Een haag met elegantie

De haag met elegantie waarin alle pluspunten van alle hagen samenkomen. De Portugese laurier is misschien wel het antwoordt op alle vragen.

De Portugese laurier – Prunus lusitanica Angustifolia

De Portugese laurier is een plant die betreft toepassing vergeleken kan worden met een beukenhaag of een haag van een veldesdoorn – Spaanse aak. Het verschil tussen een laurier en een Portugese laurier is dat de gewone laurier breed is terwijl een portugese laurier smal is. Daarnaast hebben ze wel de eigenschappen behouden dat deze planten – bomen altijd vol in het blad zitten. Ook behouden deze bomen het blad in de winter en zijn ze winterhard. De Portugese laurier groeit bijna op elke grond en heeft weinig onderhoud nodig. De voordelen van deze groenblijvende Portugese laurier is ongekend en ze zijn daardoor makkelijk toepasbaar voor een erfafscheiding in een woonwijk

Prunus lusitanica Angustifolia - Portugese laurier
Prunus lusitanica Angustifolia – Portugese laurier

 

Het groeien van de Portugese laurier gaat wel langzamer dan die van een normale laurier. Dit kan je als voordeel en nadeel zien. Het nadeel is uiteraard dat hij langzamer groeit dan de gewone laurier. Echter de gewone laurier is veruit de snelst groeiende haagplant van alle haagplanten. Dus dat de Portugese laurier langzamer groeit is geen nadeel t.o.v. bijvoorbeeld de beukenhaag. Er zijn tegenwoordig standaard elementen te koop bij Haag en Heg die ervoor zorgen dat je al gelijk met een aardig volgroeide haag in de tuin kunt zitten in plaats van dat je jaren moet wachten totdat de haag op juiste hoogte is gegroeid.

De Portugese laurier in opkomst in Nederland

De Portugese laurier zie je nog niet veel in Nederland en daar kan best eens verandering in gaan komen. In de moderne en landelijke tuinen die aangelegd worden en in nieuwbouwwijken zie je vaak de donkergroene kleur terug komen in planten die ook nog in de winter bladhoudend zijn. Daarnaast hebben al deze planten in zijn soort een verfijnde structuur.

Een taxus baccata (donkergroen, heel fijn) is een goed voorbeeld die tegenwoordig steeds vaker wordt gekozen boven een buxus (groen, fijn). Een goede match met deze plant is dan ook de portugese laurier. Ook een donkergroen blad met een fijner blad structuur en blijft in de winter groen.

Bericht auteur: admin