Douchecabine bouwen

Als u zelf een douchecabine wilt bouwen, zijn er een aantal keuzes die u moet maken.

Douchecabine bouwen; welke plaats is geschikt?

De eenvoudigste plek voor de douchecabine is een hoek. Dan kunt u volstaan met een draaideur of hoekinstap. U kunt ook een douchecabine vrij tegen een wand bouwen. Belangrijk is om bij het bepalen van de plek vooral uit te gaan van de plaats van de afvoer.

Douchebakken voor het bouwen van de douchecabine

Douchebakken hebben de maten 80*80 of 90*90 cm. Douchewanden en deuren zijn hierop afgestemd. De bak zet u op een driepoot. De rand van de douchebak steunt rondom op gasbetonblokken. Licht materiaal kunt u lijmen en op maat zagen met een handzaag. In de rand die betegeld moet worden, bouwt u een tegelluik. Via dit luik kunt u bij de afvoer komen als die verstopt raakt.
In de bak kunt u de afvoerplug monteren. Bij de plugopening van plaatstalen bakken, bevind zich aan de onderkant een lip. Hier hoort een aardraad aan gekoppeld te worden. Deze verbind u dan met de aardleiding.
De komende stappen geven weer hoe u een douchebak moet bouwen:
1. Zet de douchebak op de gewenste plek en teken de afvoer af.
2. Maak de aansluiting voor de afvoer. Op de vloer brengt u multiplex aan die waterbestendig is.
3. Zet de driepoot op zijn plek.
4. Plaats de douchebak en maak de afvoerplug vast.
5. Betimmer de bakombouw en zet de hoeken en wandaansluitingen met kit vast.
6. Behandel de vloer met dispersielijm. Betegel vervolgens de vloer.

Aansluiten van de afvoer

De sifon schroeft u vast aan de onderzijde van de plug. De ruimte daarvoor kan krap zijn, maar er zijn speciale lage douchebaksifons te koop. Zet de bak op de ombouw en zorg ervoor dat de sifon via het tegelluikje bereikbaar is. De doucheafvoer heeft een diameter van 40 mm. Het is mogelijk om aan te sluiten op een afvoer met dezelfde of grotere diameter, maar niet op een kleinere.

Aanvoer en aansluiting van water

Voor de aanvoer en aansluiting van water plaatst u T-stukken in de warme en koude aanvoerleiding. Dit kunt u onder een wastafel doen. Met een koperen pijp met een diameter van 12 mm bouwt u een aansluiting op de mengkraan. Als u een knelfitting gebruikt, hoeft u niet te solderen.

Douchewanden

Douchewanden zijn gemaakt van Acrylglas of gehard glas. Met schroeven worden ze aan de wand bevestigd. Een waterdichte aansluiting krijgt u door het gebruiken van speciale kunststofprofielen met siliconenkit. Dit zit vaak al in het pakket. Op de juiste plaats moeten schroefgaten geboord worden. Daarnaast moeten de schermen waterpas gesteld worden. Als u de douchewanden direct op de badkamervloer gaat bouwen, dan moet u de vloer goed ontvetten. Daarna kunt u de afdichtingsprofielen of sanitair kit aanbrengen.
We wensen u veel succes met het bouwen van een douchecabine. Voor een voordelige douchecabine kunt u ook altijd bij de online veiling website kijken.

Bericht auteur: admin